Mat och vin i Italien 2013

SanMarino

San Marino

 

Montepulciano

Montepulciano

<< Tillbaka
 

 

 

Rundresan utgick ifrån Rimini till Chianciano Tertme i Toscana med utflykter till Venedig, San Marino, Rom, Florens och Montepulciano. En veckas rundresor i Italien kan inte ge någon fullständig bild av mat och vin utbudet. Men vissa saker kunde vi notera. En egenhet på de mindre orterna var att utbudet av restauranger var i det närmaste obefintlig. Där var man hänvisad till det egna hotellets restaurang, att komma in på någon annan hotellrestaurang gick inte. I de större turistorterna fanns ett bredare utbud av restauranger med varierande priser, oftast fiskrestauranger. Vill man äta billigt kan man prova pastarätterna som är kända för landet.

"Husets vin" för omkring 100 Svkr håller genomgående väldigt god kvalite. Vill man ha något bättre är utbudet större i de större restaurangerna. I det lilla furstendömet San Marino kunde man gå runt bland vinkällarna och smaka de egenproducerade vinerna. Men inga av dem var prisvärda. Man vill sälja dyrt till turisterna. Vi provade ändå att köpa ett dyrare vin i en vinbutik, de dyrare får man inte smaka på. Flaskan kostade runt 300 SvKr. Det var troligen ett prisvärt vin, dessvärre hade det stått för länge på hyllan så att korken torkat och det smakade för mycket kork. Vi mejlade producenten och påtalade detta och blev erbjudna en ny flaska nästa gång vi kommer dit. Vid ett besök i Montepulciano kunde vi prova viner och ostar i olika vinkällare, men vinerna som säljs vid provsmakningarna är inte prisvärda. Däremot kan man göra fynd bland ostarna. Är man i Venedig får man räkna med flera gånger högre pris för mat och dryck än i övriga landet. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns röda viner som passar alla smakinriktningar, de vita vinerna är det lite sämre ställt med. Stort utbud av pastarätter och ostar.